Back
Featured image of post Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

Błyskawiczna, treściwa zupa, która sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, kiedy nie mamy czasu, a chcemy zjeść coś ciepłego.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Warzywa ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko naraz do garnka, przyprawiamy i gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy 2 torebki żurku w wywarze i wlewamy go do garnka. Zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!
  • Osobom, które chcą przygotować zdrowszą wersję zupy polecam przygotowanie żuru. Trwa to 3 dni, a gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni. Do dużego słoja wsypać mąkę razową. Zalać częścią wrzącej wody i mieszać, aż powstanie konsystencja rzadkiego ciasta. Pozostałą wodę dodać po ostygnięciu masy. Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba i ząbek czosnku. Słoik obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3 dniach przelać do czystych, wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i schować do lodówki.
Przepisy kulinarne