Składniki
- 3-4 l wody
- 6 małych białych kiełbasek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 torebki żurku
- sól
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 1 łyżka śmietany
- majeranek
- zakwas domowy
- 1 kg mąki razowej
- 3 l wrzącej wody
Sposób przygotowania
- Warzywa ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko naraz do garnka, przyprawiamy i gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy 2 torebki żurku w wywarze i wlewamy go do garnka. Zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!
- Osobom, które chcą przygotować zdrowszą wersję zupy polecam przygotowanie żuru. Trwa to 3 dni, a gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni. Do dużego słoja wsypać mąkę razową. Zalać częścią wrzącej wody i mieszać, aż powstanie konsystencja rzadkiego ciasta. Pozostałą wodę dodać po ostygnięciu masy. Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba i ząbek czosnku. Słoik obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3 dniach przelać do czystych, wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i schować do lodówki.