Składniki
- 1 szkl zielonej soczewicy
- 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne)
- 5 ziemniaków
- 3-4 małe marchewki
- 1 pietruszka
- parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki)
- kawałek pora (pokroić na półplasterki)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- domowa vegeta
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
- Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą.
- Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy.
- Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.