Back
Featured image of post Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

Mam ochotę na jakiś mocniejszy smak. Pomidorki i soczewica to jest to - super połączenie! Szybko się ją przyrządza, świetnie smakuje a do tego śmiało można powiedzieć, że jest dietetyczna. Czego chcieć więcej?

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą.
  • Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.
Przepisy kulinarne