Składniki
- 1 opakowanie mieszanki morskiej
- kilka dużych krewetek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler, natka selera, itp.)
- łyżka domowej vegety
- pęczek świeżej kolendry
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 12%
- sok z cytryny (do smaku)
- pieprz, sól (do smaku)
Sposób przygotowania
- Mieszankę morską rozmrażamy. Z krewetek zdejmujemy pancerzyki, jeśli mamy je w całości. Cebulkę i czosnek drobno kroimy. Wszystko razem chwilę podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie dolewamy wino i część odparowujemy.
- W garnku gotujemy wywar warzywny doprawiony vegetą, a następnie dorzucamy zawartość patelni. Zagotowujemy i zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Na koniec wsypujemy posiekaną kolendrę.