Składniki
- 2,5-3 l wody
- kilka skrzydełek z kurczaka (lub dowolne inne mięso)
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 marchewki (zetrzeć na tarce)
- 1 pietruszka (pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce)
- kawałek selera (jw)
- 4-5 łyżek soczewicy (można więcej, zupa będzie gęstsza)
- 4 średnie ziemniaki (pokroić w kostkę)
- natka pietruszki (posypać przed podaniem)
- sól
- pieprz
- domowa vegeta
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- listek laurowy
Sposób przygotowania
- Nastawić porcję mięsa, zalać wodą. Zebrać szum kiedy się zagotuje. Wrzucić pokrojone drobno warzywa, Wsypać soczewicę razem z warzywami. Przyprawić. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować aż wszystko zmięknie.