Składniki
- 2 szklanki lekkiego rosołu
- 1/2 szklanki mleka
- 2 małe topione serki cheddar lub gouda (w sumie około 200-250 g)
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- só, pieprz
- gałka muszkatołowa
- grzanki z jednej bułki
- łyżka masła
- zielenina
Sposób przygotowania
- Rosół zagotowujemy z mlekiem, dodajemy serki, i cały czas mieszając, czekamy aż serki się rozpuszczą, a zupa stanie się jednolita i zawiesista.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Zestawiamy z ognia, wlewamy wino i mieszamy.
- Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę bułkę, rumienimy grzanki. Rozkładamy na talerzach, posypujemy zieleniną i zalewamy gorącą zupą.
- Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole" E. Aszkiewicz i R. Chojnackiej