Składniki
- 1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama))
- 1 opakowanie fileta z dorsza
- 1 opakowanie drobnych krewetek
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 seler z natką
- 3 marchewki (starte na tarce)
- 1 pietruszka z natką
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 0,5 opakowania pasty tom kha (też z biedry)
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
- Nastawić wodę na wywar warzywny (u mnie ok. 4 l) , dodać listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Zetrzeć marchewkę, wrzucić pozostałe warzywa, prócz cebuli. Niech się gotuje, aż warzywa trochę zmiękną.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Rybę pokroić na kawałki wielkości powiedzmy 2-3 cm. Z łososia najpierw zdjęłam skórkę bo była z łuskami. Przesmażyć rybę, krewetki i cebulkę przez parę sekund na bardzo gorącym tłuszczu i wrzucić wszystko do zupy. Doprawić papryką i pastą tom kha. Można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
- Na koniec gotowania wyjąć włoszczyznę. Smacznego!