Back
Featured image of post Zupa krem z pora z mięsem mielonym

Zupa krem z pora z mięsem mielonym

Bardzo smaczna i sycąca zupa, która jest wariacją na temat zupy porowej Ani. Myślę, że warto spróbować i tej wersji.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka z 1,5 litra wody. Gotować razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  • Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na krążki. Pory umyć, pokroić na krążki, podsmażyć na patelni aż będą miękkie razem z marchewką i pietruszką.
  • Z wody wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, wrzucić pory. Zblendować na gładką masę.
  • Mięso posolić i popieprzyć, wrzucić na patelnię po porach i podsmażyć. Jak będzie miękkie przełożyć do zblendowanej zupy.
  • Przyprawić zupę do smaku. Po nałożeniu na talerz zrobić kleks ze śmietany i posypać groszkiem ptysiowym lub pestkami.
Przepisy kulinarne