Składniki
- 2 duże pory
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 300g mięsa mielonego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka masła
- wegeta
- śmietana 18%
- groszek ptysiowy lub dowolne prażone pestki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka z 1,5 litra wody. Gotować razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na krążki. Pory umyć, pokroić na krążki, podsmażyć na patelni aż będą miękkie razem z marchewką i pietruszką.
- Z wody wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, wrzucić pory. Zblendować na gładką masę.
- Mięso posolić i popieprzyć, wrzucić na patelnię po porach i podsmażyć. Jak będzie miękkie przełożyć do zblendowanej zupy.
- Przyprawić zupę do smaku. Po nałożeniu na talerz zrobić kleks ze śmietany i posypać groszkiem ptysiowym lub pestkami.