Składniki
- ok 6 l wody (nie liczę tego, proporcje są na oko)
- 2 żeberka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 cebula
- 0,5 kalafiora (rozdrobnić na małe różyczki)
- kilka ziemniaków (pokroić w kostkę)
- 3 marchewki (zetrzeć na tarce)
- 1 pietruszka (zetrzeć na tarce)
- mrożona natka pietruszki
- suszona natka selera
- domowa vegeta
- sól
- pieprz
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
- Do zimnej wody włożyć porcję żeberek. Posolić. Zagotować. Zebrać szum.
- Dodać warzywa. Przyprawić. Gotować na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie.
- Na samym końcu zabielić. Wymieszać mąkę ze śmietaną i gorącym wywarem. Najpierw z odrobiną, później dodać więcej i dopiero wtedy wlać do zupy.