Back
Featured image of post Zupa dyniowa (pikantna)

Zupa dyniowa (pikantna)

Sezon na dynię w pełni, więc pojawi się w paru postaciach. Na pierwszy rzut idzie zupa. Zapraszam do wypróbowania. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Dynię pokroić na duże kawałki i upiec do miękkości. Zdjąć z niej skórkę i włożyć do garnka. Posolić, popieprzyć. Podlać wodą i nastawić, aby się już grzało.
  • Cebulę, pora i czosnek, odrobinę imbiru podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy. Wrzucić wszystko do garnka z dynią i zblendować. Nie podaję proporcji przypraw, bo sypię na oko. Niech każdy sobie doda ile lubi.
  • Zagotować zupę i dodać mleczko kokosowe. Wyłączyć.
  • Podprażyć płatki migdałowe na patelni i posypać nimi zupę tuż przed podaniem (już na talerzach). Smacznego.
Przepisy kulinarne