Składniki
- mała dynia (mojej było tyle, że zmieściło się na jednej blaszce do pieczenia)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek pora
- kilka plasterków imbiru
- ostra papryka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- curry
- kurkuma
- 400 ml mleczka kokosowego
- szklanka wody
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
- Dynię pokroić na duże kawałki i upiec do miękkości. Zdjąć z niej skórkę i włożyć do garnka. Posolić, popieprzyć. Podlać wodą i nastawić, aby się już grzało.
- Cebulę, pora i czosnek, odrobinę imbiru podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy. Wrzucić wszystko do garnka z dynią i zblendować. Nie podaję proporcji przypraw, bo sypię na oko. Niech każdy sobie doda ile lubi.
- Zagotować zupę i dodać mleczko kokosowe. Wyłączyć.
- Podprażyć płatki migdałowe na patelni i posypać nimi zupę tuż przed podaniem (już na talerzach). Smacznego.