Składniki
- 1 puszka kukurydzy (no cóż, jest zima)
- 0,5 czerwonej papryki
- kawałek pora
- 1 cebula
- kilka plastrów boczku
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- trochę curry
- trochę ostrej papryki (do smaku)
- sól
- pieprz kolorowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki (posiekać)
Sposób przygotowania
- Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie cebulę i pora. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Spokojnie, mamy go w boczku. Przełożyć wszystko do niewielkiego garnka. Zalać ok 1-1,5l wody.
- Pokroić paprykę w drobną kostkę. Odłożyć trochę surowej, resztę wrzucić do garnka. Skroić jeszcze odrobinę pora w naprawdę małe paseczki i też odstawić na później do posypania zupy przed podaniem. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach.
- Odsączyć kukurydzę i odłożyć troszkę na później, a większość wrzucić do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i odrobiną vegety domowej. Dodać masło. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować na krem.
- Przed podaniem posypać surową papryką, porem i kukurydzą. Daje to fajny akcent chrupkości. Por fajnie smakuje, dodaje troszkę zdecydowanego smaku. Można posypać zieleniną. Smacznego!