Back
Featured image of post Złocista zupa kukurydziana

Złocista zupa kukurydziana

Ciekawa odmiana - zupa krem z kukurydzy. Nieco pikantna, odrobinę chrupiąca. Ogólnie trzeba ugotować i się przekonać. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie cebulę i pora. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Spokojnie, mamy go w boczku. Przełożyć wszystko do niewielkiego garnka. Zalać ok 1-1,5l wody.
  • Pokroić paprykę w drobną kostkę. Odłożyć trochę surowej, resztę wrzucić do garnka. Skroić jeszcze odrobinę pora w naprawdę małe paseczki i też odstawić na później do posypania zupy przed podaniem. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach.
  • Odsączyć kukurydzę i odłożyć troszkę na później, a większość wrzucić do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i odrobiną vegety domowej. Dodać masło. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować na krem.
  • Przed podaniem posypać surową papryką, porem i kukurydzą. Daje to fajny akcent chrupkości. Por fajnie smakuje, dodaje troszkę zdecydowanego smaku. Można posypać zieleniną. Smacznego!
Przepisy kulinarne