Składniki
- 1 paczka szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka łyżek mascarpone
- ser żółty
- mały kawałek brokuła
- 2 nieduże cebule
- ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty)
- przyprawa do pizzy
- sól
- pieprz
- ciasto
- 1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej)
- 0,5 kostki drożdży
- 3 niepełne szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Wodę podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, wsypać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski. Kiedy zaczyn wyrośnie, wlać go, wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy.
- Na cieście rozprowadzić ketchup. Pokroić cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma łyżkami mascarpone. Przekładamy szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy na pizzy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Ścieramy ser na tarce i posypujemy po wierzchu.
- Piec około pół godziny w 180*C.