Back
Featured image of post Żeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiem

Żeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiem

Nie wiem co żeberka mają w sobie (bo na pewno nie dużą ilość mięsa :p), że tak je lubię... W różnych konfiguracjach, zawsze z dodatkiem miodu, smakują przepysznie. Dziś wersja z sosem sojowym, którą bardzo zachwalała mi koleżanka. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty - sos sojowy, woda, miód, przyprawy.
  • Żeberka zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kila godzin, a nawet na całą noc. W międzyczasie warto jest zamieszać żeberka, żeby mieć pewność że marynata dotarła do każdego centymetra mięska.
  • Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 st. C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 25 minut, następnie zamieszać żeberka i zapiekać kolejne 25 minut. W sumie powinny się piec przez 2 godziny i 20 -30 minut. :)
Przepisy kulinarne