Składniki
- 3/4 szklanki sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz (duuuużo pieprzu:))
- 1,5 kg żeberek (pokrojonych)
Sposób przygotowania
- Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty - sos sojowy, woda, miód, przyprawy.
- Żeberka zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na kila godzin, a nawet na całą noc. W międzyczasie warto jest zamieszać żeberka, żeby mieć pewność że marynata dotarła do każdego centymetra mięska.
- Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180 st. C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać przez 25 minut, następnie zamieszać żeberka i zapiekać kolejne 25 minut. W sumie powinny się piec przez 2 godziny i 20 -30 minut. :)