Back
Featured image of post Zapiekanka ziemniaczano-rybna

Zapiekanka ziemniaczano-rybna

Szybki i prosty sposób na rybę z ziemniakami. Białe wytrawne wino nadaje tej zapiekance charakterystycznego lekko kwaskowego posmaku. Idealne danie na piątkowy obiad.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i ułożyć połowę plastrów ziemniaków. Posolić i skropić je oliwą. Następnie na ziemniaki ułożyć przygotowaną rybę, a na wierzch ułożyć resztę ziemniaków. Ponownie skropić oliwą, posolić, a wierzch zapiekanki posypać tymiankiem.
  • Zmieszać wino z wodą i zalać zapiekankę. Płyn nie powinien zakrywać całkowicie górnej warstwy. Piec 1 godzinę w 200°C bez przykrycia.
Przepisy kulinarne