Back
Featured image of post Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

Zapiekanka z rybą i kaszą gryczaną

Zapewne większość ludzi widząc kaszę gryczaną nie zapała entuzjazmem. Ja też tak miałam. Do czasu, aż na nowo ją odkryłam. Lekko orzechowy smak kaszy, odrobina pomidorka ze śmietaną i ryba bez ości to niepozorne, ale bardzo smaczne połączenie. Warto dać mu szansę.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ugotować kaszę w torebkach w osolonej wodzie. Można od razu wrzucić i fasolkę, aby razem się ugotowała. Kiedy będą gotowe poddusić je na głębokiej patelni podlewając wodą. Dodać paprykę pokrojoną w kawałki oraz cebulki pokrojone na ćwiartki. Kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Odstawić na chwilę.
  • Przyprawić filety rybne, obtoczyć je w bułce tartej, następnie w jajku i usmażyć na rumiano.
  • Połowę usmażonej ryby wyłożyć na dno naczynka żaroodpornego. Pokryć to wszystko kaszą z sosem pomidorowym i warzywami. Zostawić parę łyżek. Wyłożyć drugą połowę usmażonej ryby na wierzch. Posypać jeszcze odrobiną kaszy z sosem po wierzchu, aby ryba nie była sucha. Będziemy ją jeszcze zapiekać. Ułożyć na wierzchu plastry sera.
  • Piec ok pół godz, aż będzie widać, że ser się apetycznie zrumienił.
Przepisy kulinarne