Back
Featured image of post Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu p. Hani Rostkowskiej - danie konkursowe

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu p. Hani Rostkowskiej - danie konkursowe

Pani Hania z okazji andrzejek wysłała nam przyjemnie wyglądającą i przesyconą smakami zapiekankę z kaszy gryczanej. Wymarzony posiłek dla osoby dbającej o zdrową dietę. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Kaszę ugotować w osolonym wrzątku.
  • Pora i seler naciowy pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Cukinię za pomocą obieraczki pokroić w długie plastry.
  • Pora zeszklić na łyżce oleju, dodać seler i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kilka minut.
  • Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kaszy, następnie masę twarogową i resztę kaszy. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Przepisy kulinarne