Back
Featured image of post Zapiekanka z cukinią i kuskusem

Zapiekanka z cukinią i kuskusem

Weekendowo, kolorowo. Dziś kuchnia serwuje zapiekankę. Troszkę odchudzoną krewną lazanii. Tylko role się odwracają, bo makaronu tu mało ;) Zamiast tego króluje cukinia. Polecam, dobre. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zalać kuskus wrzątkiem na pół cm powyżej poziomu. Posolić. Przykryć pokrywką. Ugotować brokuła z solą. Podsmażyć mięso mielone z przyprawami i na koniec zalać sosem.
  • Cukinię pokroić w plastry grubości ok. pół cm. Skropić naczynko (19x25 cm) oliwą i ułożyć pierwszą warstwę cukinii. Posolić, popieprzyć. Na to wyłożyć marchewkę i cebulę. Kuskus przemieszać w miseczce. Można trochę psiknąć oliwą, ale dosłownie odrobinę. Wtedy nie będzie się sklejał. Wyłożyć połowę mięsa mielonego i kuskus. Przyprawić. Przykryć drugą warstwą cukinii. Posolić, popieprzyć.
  • Wyłożyć drugą połowę mięsa mielonego. Na to resztę kuskusu i brokuła. Przyprawić. Przykryć ostatnią warstwą cukinii. Posypać solą, pieprzem, vegetą, bazylią i słodką papryką.
  • Piec do miękkości. Oczywiście zapomniałam zerknąć na zegar kiedy wstawiłam, więc nie wiem ile się piekło. Zawsze pytacie o temperaturę. Mój piekarnik ma tylko jedną, fabryczną i nigdzie nie napisali jaką :) Podejrzewam, że ze 180*C. Naczynko 19x25 cm.
Przepisy kulinarne