Składniki
- 2 średnie cukinie
- 150 g kuskusu (pół torebki 300g)
- 0,5 kg mięsa mielonego (paczka po prostu)
- 3/4 brokuła
- 3 marchewki (gotowane z zupy ;))
- cebula (z zupy ;))
- 1 słoik sosu chińskiego (coś a'la słodko - kwaśny)
- sól
- pieprz
- bazylia
- słodka papryka
- domowa vegeta
Sposób przygotowania
- Zalać kuskus wrzątkiem na pół cm powyżej poziomu. Posolić. Przykryć pokrywką. Ugotować brokuła z solą. Podsmażyć mięso mielone z przyprawami i na koniec zalać sosem.
- Cukinię pokroić w plastry grubości ok. pół cm. Skropić naczynko (19x25 cm) oliwą i ułożyć pierwszą warstwę cukinii. Posolić, popieprzyć. Na to wyłożyć marchewkę i cebulę. Kuskus przemieszać w miseczce. Można trochę psiknąć oliwą, ale dosłownie odrobinę. Wtedy nie będzie się sklejał. Wyłożyć połowę mięsa mielonego i kuskus. Przyprawić. Przykryć drugą warstwą cukinii. Posolić, popieprzyć.
- Wyłożyć drugą połowę mięsa mielonego. Na to resztę kuskusu i brokuła. Przyprawić. Przykryć ostatnią warstwą cukinii. Posypać solą, pieprzem, vegetą, bazylią i słodką papryką.
- Piec do miękkości. Oczywiście zapomniałam zerknąć na zegar kiedy wstawiłam, więc nie wiem ile się piekło. Zawsze pytacie o temperaturę. Mój piekarnik ma tylko jedną, fabryczną i nigdzie nie napisali jaką :) Podejrzewam, że ze 180*C. Naczynko 19x25 cm.