Back
Featured image of post Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 2

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 2

Bardzo syte danie na meksykańską nutę, a to za sprawą dodatku czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione ostrą i słodką papryką.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Makaron gotujemy na pół twardo. Cebulkę i czosnek siekamy i smażymy razem z mięsem mielonym. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kukurydzę i fasolę, mieszamy.
  • Pomidory z puszki (użyłam takich w kawałkach, a nie całych) wrzucamy do rondelka, zagotowujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej i ostrej papryki. Gdy sos trochę zgęstnieje dodajemy około pół szklanki wody.
  • Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na makaron przekładamy podsmażone mięso i zalewamy sosem. Całość zapiekamy około pół godziny, pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
Przepisy kulinarne