Składniki
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz, bazylia, ostra i słodka papryks
- garść startego sera żółtego
- 1 opakowanie dowolnego grubszego makaronu (u mnie były to muszelki)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki fasoli czerwonej
- pół puszki kukurydzy
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy na pół twardo. Cebulkę i czosnek siekamy i smażymy razem z mięsem mielonym. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kukurydzę i fasolę, mieszamy.
- Pomidory z puszki (użyłam takich w kawałkach, a nie całych) wrzucamy do rondelka, zagotowujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością słodkiej i ostrej papryki. Gdy sos trochę zgęstnieje dodajemy około pół szklanki wody.
- Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na makaron przekładamy podsmażone mięso i zalewamy sosem. Całość zapiekamy około pół godziny, pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.