Back
Featured image of post Wołowina w ciemnym piwie

Wołowina w ciemnym piwie

Pyszne, soczyste kawałki mięsa w aromatycznym, słodkawym sosie... Dla wszystkich mięsożerców.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy je w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy mięso kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wlewamy piwo i sok, zagotowujemy. Przelewamy płyn do naczynia z mięsem i wstawiamy do piekarnika na 1-1,5 godziny w 180°C, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kaszą lub makaronem.
Przepisy kulinarne