Back
Featured image of post Włoska zupa cebulowa

Włoska zupa cebulowa

Pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cebulę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i osolić. Podsmażać do momentu zeszklenia.
  • W garnku zagotować bulion. Gdy cebula się zeszkli przełożyć ją do garnka. Doprawić pieprzem, oregano, tymiankiem, papryką i sosem sojowym. Gotować przez 20 minut. (Moja zupa jest dziś bez tymianku, bo w ostatniej chwili okazało się, że się skończył... Ale uwierzcie, bez tymianku to nie to samo. :( )
  • Zupę zaprawić koncentratem i gotować jeszcze ok 10 minut. Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, z powodzeniem można ją zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.
  • Podawać z grzankami i tartym serem.
Przepisy kulinarne