Składniki
- 4 cebule (duże)
- 3 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu drobiowego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- ostra papryka
- papryka słodka
- oliwa (do podsmażenia cebuli i czosnku)
- kilka łyżek startego sera
- garść grzanek
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i osolić. Podsmażać do momentu zeszklenia.
- W garnku zagotować bulion. Gdy cebula się zeszkli przełożyć ją do garnka. Doprawić pieprzem, oregano, tymiankiem, papryką i sosem sojowym. Gotować przez 20 minut. (Moja zupa jest dziś bez tymianku, bo w ostatniej chwili okazało się, że się skończył... Ale uwierzcie, bez tymianku to nie to samo. :( )
- Zupę zaprawić koncentratem i gotować jeszcze ok 10 minut. Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, z powodzeniem można ją zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.
- Podawać z grzankami i tartym serem.