Back
Featured image of post Wegańskie ciasteczka owsiane

Wegańskie ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka, które pięknie pachną kokosem, nie zawierające jajek, mleka, masła ani sztucznej margaryny. Wspaniała zdrowa przekąska dla dzieciaków.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Płatki zalewamy odrobiną wody ok. 2-3 łyżki i odstawiamy, aby zmiękły. Len mieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy.
  • Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy 10 min. w 200°C.
  • Dla urozmaicenia do ciasteczek można dodać rodzynki, orzechy lub inne bakalie, jeśli dzieci mogą je jeść.
Przepisy kulinarne