Składniki
- 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (+ 2 łyżki wody)
- szczypta sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Płatki zalewamy odrobiną wody ok. 2-3 łyżki i odstawiamy, aby zmiękły. Len mieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy.
- Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy 10 min. w 200°C.
- Dla urozmaicenia do ciasteczek można dodać rodzynki, orzechy lub inne bakalie, jeśli dzieci mogą je jeść.