Składniki
- farsz
- placki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- woda
- sos
Sposób przygotowania
- Zagniatamy ciasto na placki dodając tyle wody, aby uzyskać gładką konsystencję, odstawiamy na pół godziny zawinięte w folię spożywczą, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół (przepis jest na dwie tortille) i cienko rozwałkowujemy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do pojawienia się brązowych pęcherzyków.
- Pierś z kurczaka drobno kroimy, obsypujemy ulubionymi przyprawami i smażymy na oleju. Pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę. Można dorzucić też cebulki.
- Z podanych składników robimy sos czosnkowy.
- Placki można podgrzać jeszcze raz na rozgrzanej, suchej patelni lub mikrofali. Następnie rozsypujemy na nich sałaty, warzywa i polewamy sosem. Składamy tortille.