Back
Featured image of post Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

Szybkie i proste danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Tak naprawdę można dodać do środka na co tylko przyjdzie nam ochota i polać ulubionym sosem. Placki na tortille robię z mąki pszennej, ponieważ zawsze jest pod ręką, a nie odbiegają smakowo od oryginalnych z mąki kukurydzianej.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zagniatamy ciasto na placki dodając tyle wody, aby uzyskać gładką konsystencję, odstawiamy na pół godziny zawinięte w folię spożywczą, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół (przepis jest na dwie tortille) i cienko rozwałkowujemy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do pojawienia się brązowych pęcherzyków.
  • Pierś z kurczaka drobno kroimy, obsypujemy ulubionymi przyprawami i smażymy na oleju. Pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę. Można dorzucić też cebulki.
  • Z podanych składników robimy sos czosnkowy.
  • Placki można podgrzać jeszcze raz na rozgrzanej, suchej patelni lub mikrofali. Następnie rozsypujemy na nich sałaty, warzywa i polewamy sosem. Składamy tortille.
Przepisy kulinarne