Back
Featured image of post Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii - danie konkursowe

Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii - danie konkursowe

Wow! Gratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • 1. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru i szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C.
  • 3. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła.
  • 5.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto.
  • 7.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie nasącz biszkopt. Wyłóż na niego pozostałą masę budyniową i posyp posiekanymi orzechami. Całość przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Odstaw do schłodzenia na ok. 2 godziny.
  • 9. Przełożone ciasto uformuj w kształt buta – skarpety. 10.Masło ubij z 2 łyżkami cukru pudru i dokładnie wyrównaj nim brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową. Rada: Zamiast kształtować przełożone ciasto, możesz z krążków powycinać odpowiednie kształty- tak by utworzyły po przełożeniu pożądany kształt tortu 3D - i przekładać tak jak podano w przepisie.
Przepisy kulinarne