Back
Featured image of post Tort kajmakowy

Tort kajmakowy

Dziś urodziny mojego Mężczyzny, toteż chciałam sprawić mu trochę radości i przygotować tort. Pewnie bardziej ucieszył się z kociołka, ale ciasto również zjadł ;) Tort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne.
  • Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem.
  • Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat, posypać krem orzechami. Postąpić podobnie z kolejną warstwą.
  • Kiedy mamy przełożony tort, smarujemy go po bokach i z wierzchu resztą kremu. Tak, tą resztą, której jeszcze nie zjedliśmy ;) Boki tortu obłożyłam wiórkami czekoladowymi, które przesłała nam firma www.slodkiswiat.com.pl Bardzo łatwo to robić szerokim nożem, po prostu nabieramy je na nóż i przyklejamy do boku tortu.
  • Wierzch obsypałam orzechami włoskimi, uprażonymi migdałami oraz perełkami w kolorze niebieskim. Również z www.slodkiswiat.com.pl
Przepisy kulinarne