Back
Featured image of post Tort Angry Bird

Tort Angry Bird

Specjalny torcik z masą śmietanową i brzoskwiniami na 3 urodziny mojego synka :) Bardzo lubi grać w Angry Birds, więc był zachwycony!

Składniki

Sposób przygotowania

  • Biszkopt pokroić na 3 płaty. Każdy skropić sokiem z brzoskwiń.
  • Śmietanę ubić z odrobiną cukru, pod koniec dodać śnieżki i dalej ubijać. Można przygotować masę bez śnieżki, ale mój tort musi postać 1,5 dnia w lodówce przed skonsumowaniem, więc lepiej dać je dla spokoju sumienia.
  • Przekładać płaty biszkoptu ubitą śmietaną, na połowie masy ułożyć brzoskwinie pocięte na plasterki. Przykryć drugą połową masy. Pokryć następnym płatem ciasta. Powtórzyć operację :)
  • Mamy teraz gotowy tort i możemy zabrać się do zdobienia. Postanowiłam do tego celu użyć pozostałej masy śmietanowej. Wybraliśmy z synem wzór. Jako, że śmietana jest biała, pokryliśmy najpierw boki tortu i posypaliśmy je wiórkami kokosowymi. Następnie powstały oczy. Zostawiłam 2 łyżki masy na ewentualne poprawki.
  • Do drugiego kubka odłożyłam trochę masy na żółte elementy. Dodałam kurkumy, aby zabarwić ją na żółto. Kurkuma jest neutralna w smaku, więc śmiało można jej użyć do ciasta. Pokryliśmy żółte elementy zostawiając odrobinę masy na ew. poprawki.
  • Pozostałą masę zabarwiłam na czerwono i pokryłam resztę przestrzeni. Sok malinowy jest składnikiem naturalnym, ale nie zabarwi masy na intensywny, czerwony kolor. Musiałam wspomóc się czerwonym żelowym barwnikiem. I tak nie udało mi się uzyskać intensywnej czerwieni, ale syn rozpoznał swojego bohatera, więc efekt został zatwierdzony ;)
  • Kontury rysunku wzmocniliśmy używając sosu czekoladowego. Na końcu ułożyliśmy pomarańczowy dziób z brzoskwiń. Boki zaznaczyliśmy chrupkami czekoladowymi, takimi do mleka :) Jeszcze tylko odpowiednie 3 świeczki i tort gotowy :)
Przepisy kulinarne