Składniki
- tacka filetów a la matias (około 8 sztuk)
- 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki)
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki)
- 100 ml wody
- sok z 1 cytryny
- 1,5-2 łyżki żelatyny
- pieprz, odrobina soli
- cebula
- 1/3 szklanki stopionego masła
Sposób przygotowania
- Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie na dnie naczynia i dokładnie uklepać.
- Śledzia wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić go na równą kosteczkę o boku 0,5-1 cm. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko pomieszać z twarozkiem, przyprawić pieprzem i odrobiną soli (uwaga śledź jest słony).
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i przelać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na chleb gdy będzie już lekko tężała. Całość koniecznie włożyć do lodówki i wystawić na chwilę przed podaniem.
- Podawać pokrojoną na kwadraciki z cząstkami cebuli na wierzchu.