Back
Featured image of post Terrina ze śledziem

Terrina ze śledziem

Idealna przystawka na imprezę. Śledź w tej postaci smakuje cudownie. Za każdym razem znika ze stołu jako pierwsza:) Przepis pochodzi z książki "Z miłości do jedzenia", którą dostałam w prezencie:)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie na dnie naczynia i dokładnie uklepać.
  • Śledzia wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić go na równą kosteczkę o boku 0,5-1 cm. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko pomieszać z twarozkiem, przyprawić pieprzem i odrobiną soli (uwaga śledź jest słony).
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i przelać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na chleb gdy będzie już lekko tężała. Całość koniecznie włożyć do lodówki i wystawić na chwilę przed podaniem.
  • Podawać pokrojoną na kwadraciki z cząstkami cebuli na wierzchu.
Przepisy kulinarne