Back
Featured image of post Tarta z łososiem i kaparami

Tarta z łososiem i kaparami

Idealne danie na piątkowy obiad, łosoś i kapary świetnie do siebie pasują, a kruchy spód dopełnia całości.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zimne masło siekamy z mąkami, dodajemy jajko, doprawiamy i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Pieczemy 15 min. w 180°C.
  • Śmietanę łączymy z roztrzepanymi jajkami, mąką, doprawiamy.
  • Na podpieczonym spodzie układamy plastry łososia i kapary, zalewamy śmietaną z jajkami i pieczemy ok. 30 min. w 180°C.
  • Inspiracją do powstania tej tarty był świetny przepis na tartę z wędzonym kurczakiem i porem autorstwa Pauliny.
Przepisy kulinarne