Back
Featured image of post Tarta budyniowo-cytrynowa

Tarta budyniowo-cytrynowa

Ciasto nie jest zbyt słodkie, a smak śmietankowego budyniu przyjemnie urozmaica kwaśny sok z cytryny. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z mąki, soli, cukru, margaryny i jajka zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli lepi się do rąk - dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię/torebkę i włożyć do lodówki na 0,5 h.
  • Foremkę posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut*. Piec w temp. 190 st. C. *moje ciasto piekło się 20 min, ale to chyba odrobinę za krótko.
  • Gdy ciasto się piecze przygotować budyń cytrynowy. Ubić jajka z odrobiną soli, dodać cukier i nadal miksować. Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę, sok z cytryny. Miksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i wymieszać dokładnie.
  • Po 25 minutach wystawić ciasto z piekarnika i wylać na nie masę budyniową (tak, powinna być taka rzadka :P). Piec jeszcze 30 minut.
Przepisy kulinarne