Składniki
- Budyń
- 4 jajka
- 1/2 szkl soku z cytryny
- 1 szkl cukru kryształu
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1 cytryny
- Spód
- 1 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru (czubata)
- szczypta soli
- 10 dkg margaryny
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu cytrynowego
- masło i bułka tarta (do posmarowania formy)
Sposób przygotowania
- Z mąki, soli, cukru, margaryny i jajka zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli lepi się do rąk - dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię/torebkę i włożyć do lodówki na 0,5 h.
- Foremkę posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut*. Piec w temp. 190 st. C. *moje ciasto piekło się 20 min, ale to chyba odrobinę za krótko.
- Gdy ciasto się piecze przygotować budyń cytrynowy. Ubić jajka z odrobiną soli, dodać cukier i nadal miksować. Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę, sok z cytryny. Miksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i wymieszać dokładnie.
- Po 25 minutach wystawić ciasto z piekarnika i wylać na nie masę budyniową (tak, powinna być taka rzadka :P). Piec jeszcze 30 minut.