Back
Featured image of post Tarta budyniowa z galaretką

Tarta budyniowa z galaretką

Lekka tarta na spodzie z pełnoziarnistych herbatników, banalna w wykonaniu. Smak domowego budyniu waniliowego sprawi, że już nigdy nie zrobicie takiego z torebki. Polecam.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Herbatniki rozkruszamy w robocie na mąkę, dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa zacznie się lepić. Wykładamy nią formę do tarty i pieczemy 15 min. w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Z 1 litra mleka odlewamy szklankę. Miksujemy ją z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Gdy się zagotuje, wlewamy masę jajeczną i mieszamy intensywnie do zgęstnienia. Studzimy.
  • Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby delikatnie stężała.
  • Na ostudzony spód wykładamy zimny budyń i zalewamy tężejącą galaretką. Tartę wstawiamy do lodówki.
Przepisy kulinarne