Back
Featured image of post Szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelem

Sezon na szparagi trwa. Proponuję więc szybką przystawkę z ich udziałem.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Szparagi umyć, (białe należy także obrać), odciąć zdrewniałe końcówki i obgotować w osolonej wodzie kilka minut.
  • Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i wymieszać trzepaczką, następnie dolewać stopniowo mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Zagotować, aż zgęstnieje i zestawić z ognia.
  • Na plasterkach wędliny układać po kilka szparagów i zawijać w ruloniki. Ułożyć w naczyniu i zalać beszamelem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 30 min. do zrumienienia sera.
Przepisy kulinarne