Składniki
- 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- 8-10 jajek
- mąka (do obtoczenia)
- bułka tarta (do obtoczenia)
- 2 roztrzepane jajka
- olej
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać. Mięso mielone wyłożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem, musztardą oraz posiekaną drobno cebulą. Jajka obtaczać w mięsie, formując kształtne kule.Kulki obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Do garnka wlewamy olej (taką ilość, która zakryje całe mięsne kule) i mocno rozgrzewamy. Jajka smażyć ok. 5 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.