Back
Featured image of post Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym

Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym

Intrygujące połączenie słodkich suszonych owoców z drobiem i aromatycznym dipem sezamowym. Prażone ziarna sezamu i olej sezamowy firmy Biolevita doskonale podkreślają smak dania. Polecam również na grilla.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Pierś z kurczaka kroimy na dość cienki długie kawałki. Obsypujemy przyprawą do drobiu i zalewamy łyżką oleju sezamowego. Marynujemy przynajmniej godzinę w lodówce, a najlepiej całą noc.
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałki kurczaka na przemian z suszonymi owocami, tak aby powstał nam "świderek". Tak przygotowane szaszłyki pieczemy 20 min. w 180°C.
  • Ziarna sezamu prażymy chwilkę na suchej patelni, studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z pozostałym olejem sezamowym. Następnie dodajemy sezam, mieszamy. Podajemy do szaszłyków.
Przepisy kulinarne