Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała paczka suszonych śliwek
- 1 mała paczka suszonych moreli
- przyprawa do kurczaka lub indyka
- dip
- 1 saszetka oleju sezamowego firmy Biolevita
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka kroimy na dość cienki długie kawałki. Obsypujemy przyprawą do drobiu i zalewamy łyżką oleju sezamowego. Marynujemy przynajmniej godzinę w lodówce, a najlepiej całą noc.
- Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałki kurczaka na przemian z suszonymi owocami, tak aby powstał nam "świderek". Tak przygotowane szaszłyki pieczemy 20 min. w 180°C.
- Ziarna sezamu prażymy chwilkę na suchej patelni, studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z pozostałym olejem sezamowym. Następnie dodajemy sezam, mieszamy. Podajemy do szaszłyków.