Back
Featured image of post Szaszłyki z indyka z sosem satay

Szaszłyki z indyka z sosem satay

Szaszłyki w towarzystwie ostrego sosu. Dla osób lubiących orientalne smaki.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Pierś z indyka kroimy w większą kostkę. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki z sosem sojowym, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy na koniec dodajemy oliwę z oliwek i zalewamy pierś. Najlepiej na noc, ewentualnie na 2 godziny. Tak przygotowane mięso nadziewamy na wcześniej umoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i pieczmy około 30-40 minut w 180 stopniach.
  • Mleczko kokosowe zagotowujemy z masłem orzechowym i przyprawami do zgęstnięcia. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę (jeśli nie mamy świeżej możemy dać w proszku) i gotujemy jeszcze około 1 minuty. Podajemy z szaszłykami.
Przepisy kulinarne