Składniki
- jabłka
- kruche ciasto
- 3 szkl mąki
- 3 żółtka
- 1 miękkie masło
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa serowa
- 0,5 szkl cukru
- 3 białka jaja
- 1 kostka twarogu
- 1 serek waniliowy
- 0,5 szkl cukru
Sposób przygotowania
- Nastawiamy piekarnik na 180*C. Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do miski i zagniatamy. Powinno nam wyjść sypiące się ciasto - kruszonka. Wyklejamy nim dużą, najbardziej typową blachę do ciasta po uprzednim wyłożeniu jej pergaminem. Zostawiamy część ciasta na wierzch, na kruszonkę.
- Wrzucamy wszystkie składniki na masę serową do miski i blendujemy na papkę. Wylewamy masę na ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy blachę i wrzucamy równomiernie jabłka, posypując je cynamonem, cukrem i na wierzch resztą kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze prawie godzinę, aż się zrumieni. Trzeba pilnować. Każdy ma inny piekarnik.