Składniki
- 3 jajka
- 0,5 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl maślanki straciatella
- 0,5 szkl oleju
- 2-3 jabłka
- cukier puder
- cynamon
Sposób przygotowania
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać w równe plasterki, ale nie do końca. Odłożyć na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, maślankę i wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku.
- Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.