Back
Featured image of post Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

Tradycyjne ciasto, które chyba każdy miał przyjemność jeść. Słodkie kruche ciasto połączone z kwaskowatymi jabłkami.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, często mieszając. Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę.
  • Zagniatamy ciasto. Najpierw mieszamy łyżką wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy łyżką. Dodajemy rozdrobnioną margarynę i wyrabiamy całość ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne/lepiące dodajemy jeszcze trochę mąki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:1. Większą część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dużą prostokątną blaszkę po brzegi. Ciasto posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i wykładamy na nie przestudzone jabłka. Z reszty ciasta robimy paseczki lub cienkie wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta, np. robiąc krateczkę taką jak ja.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w 170 stopniach C.
Przepisy kulinarne