Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 16 dkg margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Jabłka
- 10 jabłek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, często mieszając. Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę.
- Zagniatamy ciasto. Najpierw mieszamy łyżką wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy łyżką. Dodajemy rozdrobnioną margarynę i wyrabiamy całość ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne/lepiące dodajemy jeszcze trochę mąki.
- Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:1. Większą część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dużą prostokątną blaszkę po brzegi. Ciasto posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i wykładamy na nie przestudzone jabłka. Z reszty ciasta robimy paseczki lub cienkie wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta, np. robiąc krateczkę taką jak ja.
- Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w 170 stopniach C.