Składniki
- 500 gram mąki
- 100 gram masła
- 1 średnie jajko
- 150 gram cukru pudru
- 100 gram miodu
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania
- Do garnuszka dodajemy mleko,masło oraz miód. Gotujemy do momentu roztopienia się masła. W misce mieszamy składniki suche (sode,kakao,przyprawe korzenną,cukier puder oraz mąkę) Suche skłądniki zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego !