Back
Featured image of post Świąteczna brioszka z makiem

Świąteczna brioszka z makiem

. Gorąco ją polecam! Jest smaczna i przede wszystkim nie odstaje od ciasta po upieczeniu. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Wbić jajko. Rozpuścić 3 łyżki masła i dodać do mąki. Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wlać do miski z pozostałymi składnikami.
  • Z powyższych składników wyrobić ciasto, zagniatać je przez kilka minut aż będzie odstawało od dłoni i stanie się gładkie.
  • Wyrobione ciasto pozostawić w misce na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkowywać cienkie placki, wykrawać paski o długości ok 12 cm i szerokości 4 cm.
  • Na prawie całej długości paska ciasta rozsmarować masę makową HELIO. Zawijać i ustawiać ruloniki jeden obok drugiego w okrągłym naczyniu/foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  • Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Można opruszyć cukrem pudrem.
Przepisy kulinarne