Back
Featured image of post Suszone pomidory z fetą

Suszone pomidory z fetą

Suszone pomidory to dla mnie prawdziwy rarytas.;P Postanowiłam w tym roku zrobić je sama. Za cenę mniej więcej 2-3 słoiczków kupionych w sklepie wyszło mi 10 słoiczków domowej produkcji. Opłaca się i wbrew pozorom nie ma przy nich wcale aż tak dużo pracy. :) Miąższ wydrążony z pomidorów też można dobrze wykorzystać, w mojej kuchni nic nie ginie. :D

Składniki

Sposób przygotowania

  • Pomidory umyć i przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (można go zgromadzić w oddzielnej miseczce i zrobić sos --> przepis wkrótce). Wydrążone pomidory rozłożyć na ręczniku papierowym żeby trochę odciekły.
  • Pomidory ułożyć w suszarce do warzyw/grzybów i suszyć... Przez ok 24 godziny. ;) Widziałam w internecie wersje gdzie niby pomidorom wystarczyły 2 godziny w piekarniku... Sprawdziłam to i szczerze mówiąc - nie wiem jakie to piekarniki, ale w moim nawet 12 godzin nie wystarczyło żeby się ususzyły. ;) Wolę suszarkę, jest cichsza i raczej pobiera mniej prądu.
  • Suche pomidory wkładać do słoiczków, do każdego z nich wrzucić kilka kosteczek sera feta i plasterków czosnku. Wlać 1/2 łyżki stołowej octu. Wsypać suszone oregano i bazylię (ilość wg uznania, ja nasypałam całkiem sporo;)).
  • Zlać gorącym olejem (nie wrzącym). Pozakręcać słoiczki, nie wekować.
Przepisy kulinarne