Składniki
- 8 kg twardych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- ok 130 gram sera feta (pół opakowania)
- 2 litry oleju
- 5 łyżek octu
- oregano, bazylia
- 9-10 słoiczków o pojemności 250 ml
Sposób przygotowania
- Pomidory umyć i przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (można go zgromadzić w oddzielnej miseczce i zrobić sos --> przepis wkrótce). Wydrążone pomidory rozłożyć na ręczniku papierowym żeby trochę odciekły.
- Pomidory ułożyć w suszarce do warzyw/grzybów i suszyć... Przez ok 24 godziny. ;) Widziałam w internecie wersje gdzie niby pomidorom wystarczyły 2 godziny w piekarniku... Sprawdziłam to i szczerze mówiąc - nie wiem jakie to piekarniki, ale w moim nawet 12 godzin nie wystarczyło żeby się ususzyły. ;) Wolę suszarkę, jest cichsza i raczej pobiera mniej prądu.
- Suche pomidory wkładać do słoiczków, do każdego z nich wrzucić kilka kosteczek sera feta i plasterków czosnku. Wlać 1/2 łyżki stołowej octu. Wsypać suszone oregano i bazylię (ilość wg uznania, ja nasypałam całkiem sporo;)).
- Zlać gorącym olejem (nie wrzącym). Pozakręcać słoiczki, nie wekować.