Składniki
- 4 arkusze nori
- 1,5 szkl ryżu do sushi
- 8 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- trochę soli
- serek naturalny
- świeży, surowy filet łososia
- kilka kawałków mango
- kilka kawałków avocado
- trochę świeżego ogórka (pokrojonego w wąskie paseczki)
Sposób przygotowania
- Wsypać ryż do garnka. Zalać wodą. Mieszać ręką, mieszać i mieszać. Wylewać białą wodę i wymieniać ją. Jeśli woda jest już w miarę czysta, zlewamy ją. Nalewamy świeżą porcję wody tak, aby sięgała ok. 1 cm nad ryżem. Gotujemy ryż na wolnym ogniu przez 15 minut od zagotowania pod przykryciem. Nie otwieramy pokrywki przez ten czas. Po 15 minutach wyłączamy ogień i nie odkrywając pokrywki zostawiamy ryż jeszcze na 5-10 minut. Po tym czasie nalewamy ocet ryżowy, słodzimy, solimy i mieszamy ryż. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciepłego lepiej nie nakładać, bo arkusze będą się rwać.
- Smarujemy arkusz nori ryżem. Ja używam do tego silikonowej łopatki. Jest fajna, bo ryż do niej nie przywiera. Układamy resztę składników. Zawijamy w rolkę. Kroimy w plastry tuż przed podaniem.