Back
Featured image of post Sushi

Sushi

Moja ulubiona wersja rolek. Serwuję je ze słodkim sosem sojowym, wasabi i imbirem.

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wsypać ryż do garnka. Zalać wodą. Mieszać ręką, mieszać i mieszać. Wylewać białą wodę i wymieniać ją. Jeśli woda jest już w miarę czysta, zlewamy ją. Nalewamy świeżą porcję wody tak, aby sięgała ok. 1 cm nad ryżem. Gotujemy ryż na wolnym ogniu przez 15 minut od zagotowania pod przykryciem. Nie otwieramy pokrywki przez ten czas. Po 15 minutach wyłączamy ogień i nie odkrywając pokrywki zostawiamy ryż jeszcze na 5-10 minut. Po tym czasie nalewamy ocet ryżowy, słodzimy, solimy i mieszamy ryż. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciepłego lepiej nie nakładać, bo arkusze będą się rwać.
  • Smarujemy arkusz nori ryżem. Ja używam do tego silikonowej łopatki. Jest fajna, bo ryż do niej nie przywiera. Układamy resztę składników. Zawijamy w rolkę. Kroimy w plastry tuż przed podaniem.
Przepisy kulinarne