Back
Featured image of post Strogonow

Strogonow

Strogonow to danie, które lubiłam zawsze, a dni w które mama go przygotowywała były dla mnie jak święto. ;) Najbardziej lubię go zagryzać świeżą bułeczką, ale zdarzyło mi się jeść strogonowa również z grubym makaronem. :D W oryginale strogonowa robi się z wołowiny, ale moim zdaniem tańszy zamiennik - polędwiczka wieprzowa - też się sprawdza. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Mięso pokroić na wąskie paseczki o długości ok. 2 cm. Podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę również przełożyć do garnka. Zalać bulionem warzywnym.
  • Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić do garnka i ciągle gotować na małym ogniu. Pieczarki pokroić na kawałki lub plastry i bez podsmażania wrzucić do garnka (w ten sposób nie ściemnieją).
  • Do gotujących się warzyw z mięsem dodać koncentrat i musztardę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką - wedle uznania (moim zdaniem lepiej smakuje pikantne).
  • Jeśli chcecie, aby sos był gęstszy możecie go zagęścić łyżką mąki wymieszana z zimną wodą.
Przepisy kulinarne