Składniki
- ok. 400 gram polędwiczki wieprzowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 10 dużych pieczarek
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania
- Mięso pokroić na wąskie paseczki o długości ok. 2 cm. Podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę również przełożyć do garnka. Zalać bulionem warzywnym.
- Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić do garnka i ciągle gotować na małym ogniu. Pieczarki pokroić na kawałki lub plastry i bez podsmażania wrzucić do garnka (w ten sposób nie ściemnieją).
- Do gotujących się warzyw z mięsem dodać koncentrat i musztardę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką - wedle uznania (moim zdaniem lepiej smakuje pikantne).
- Jeśli chcecie, aby sos był gęstszy możecie go zagęścić łyżką mąki wymieszana z zimną wodą.