Składniki
- 1 opakowanie makaronu spahetti
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowegp)
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra i słodka w proszku
- bazylia, oregano
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa (do smażenia)
- tarty parmezan
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Podsmażamy je razem na oliwie, a następnie wrzucamy mięso. Smażymy.
- W tym czasie gotujemy makaron al dente.
- Do obsmażonego mięsa wlewamy pomidory z puszki, podsmażamy i dodajemy koncentrat. Jeszcze chwilę smażymy i na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Na makaron wykładamy sos i posypujemy tartym parmezanem lub mozzarellą.