Składniki
- Ciasto
- Masa
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 szkl mleka
- 12,5 dkg margaryny
- Polewa
- 20 dkg orzechów włoskich
- 1/2 szkl cukru
- 10 DKG margaryny
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Sodę rozmieszać z miodem i dodać do pozostałych składników. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na placki i włożyć do blaszek o wielkości ok 21x35 cm. Nie piec! Najpierw przygotować polewę. ;)
- Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na jeden z wcześniej przygotowanych placków. Oba placki piec razem w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, przez ok. 30 min. Do zarumienienia. :)
- Gdy placki trochę przestygną, przygotować masę.
- Żółtko utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki pszennej i połączyć z 1/2 szkl. mleka. 1 szkl. mleka zagotować z 1/2 margaryny i dodać do tego rozpuszczoną wcześniej papkę. Wszystko zagotować ciąle mieszając.
- Na jeden upieczony placek wylać ciepłą masę i przykryć plackiem upieczonym z orzechami na wierzchu.