Back
Featured image of post Snickers

Snickers

Snickers to przepyszne orzechowe ciasto z delikatną słodkawą masą, które zawsze się udaje. A co najważniejsze - potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. :)

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Sodę rozmieszać z miodem i dodać do pozostałych składników. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na placki i włożyć do blaszek o wielkości ok 21x35 cm. Nie piec! Najpierw przygotować polewę. ;)
  • Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnku, dodać orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na jeden z wcześniej przygotowanych placków. Oba placki piec razem w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, przez ok. 30 min. Do zarumienienia. :)
  • Gdy placki trochę przestygną, przygotować masę.
  • Żółtko utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki pszennej i połączyć z 1/2 szkl. mleka. 1 szkl. mleka zagotować z 1/2 margaryny i dodać do tego rozpuszczoną wcześniej papkę. Wszystko zagotować ciąle mieszając.
  • Na jeden upieczony placek wylać ciepłą masę i przykryć plackiem upieczonym z orzechami na wierzchu.
Przepisy kulinarne