Back
Featured image of post Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku - danie konkursowe

Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku - danie konkursowe

Danie w sam raz na piątkowy obiad. Aż ślinka cieknie. Autorka - Teresa Kropidłowska. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Solone filety śledziowe opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Marynowane śledzie tylko opłukać wodą i osuszyć.
  • Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki także zetrzeć na tarce.
  • Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka.
  • Podawać z ziemniakami w mundurkach.
Przepisy kulinarne