Składniki
- 5 płatów śledziowych (marynowane lub solone)
- 1 duże winne jabłko
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- mleko (do wymoczenia)
- 400 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru
- sól (przy kwaśnych śledziach)
- pieprz
- ziemniaki (ugotowane w łupinach (krylki))
Sposób przygotowania
- Solone filety śledziowe opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Marynowane śledzie tylko opłukać wodą i osuszyć.
- Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki także zetrzeć na tarce.
- Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka.
- Podawać z ziemniakami w mundurkach.