Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 500 g twarogu
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 600 g wiśni
- 1 dżemix
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl cukru
- spód
- 160 g herbatników
- 2 łyżki miodu
- 100 g margaryny
Sposób przygotowania
- Tortownica o wym. 25 cm
- Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką .
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp 180 st około 50 minut
- Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik. Odstawić na 1 godzinę do stężenia.