Back
Featured image of post Sernik wiedeński z cynamonem

Sernik wiedeński z cynamonem

Zwykle nie piekę ciast pokazanych w gazetach dla kobiet. Ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek. I opłacało się. Fajne połączenie sera i cynamonu, delikatne i słodkie. Uwielbiam serniki. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieść spód i wykleić nim niewielką foremkę ok 19 cm. (Ja użyłam dwóch małych naczynek do zapiekania,bo nie dysponuję taką formą. Wyszło ok 8 sporych kawałków ciasta.)
  • Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Utrzeć masło z cukrem na masę. Dodawać żółtka i twaróg. Następnie mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Połączyć masę z białkiem. Powinna wyjść dość płynna, puszysta masa.
  • Wylewamy 1/3 masy na spód. Posypujemy równomiernie cynamonem wg uznania. Wylewamy kolejną część masy i postępujemy podobnie. I ostatnia część masy. Wierzch posypujemy cynamonem.
  • Piec ok godziny w 180*C. Nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika, bo opadnie. Najlepiej pozwolić na ostygnięcie w piekarniku.
Przepisy kulinarne