Składniki
- galaretka rabarbarowa
- łodygi rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 torebki galaretki truskawkowej
- 3 szkl gorącej wody
- masa serowa
- 1 kg twarogu mielonego
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- kilka łyżek soku z cytryny
- kilka truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szkl gorącej wody
- spód
- 1 duża podwójna paczka herbatników
Sposób przygotowania
- Ułożyć herbatniki na dno formy.
- Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. Połączyć wszystkie składniki masy serowej (prócz żelatyny i wody) i zemleć je najlepiej w dużym blenderze na gładki krem. Dodać żelatynę i teraz trzeba już działać szybko, bo będzie zastygać. Wylać połowę kremu na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć drugą warstwę masy serowej i przykryć ją herbatnikami. Można część truskawek pokroić w plasterki i poukładać na herbatnikach.
- Rabarbar podsmażamy na masełku, dodajemy cukier. Uważamy, aby kawałki były całe i aby nam się nie rozpadł. Przygotowujemy galaretkę w osobnym naczyniu. Jak już mamy miękki rabarbar, wrzucamy go do galaretki i mieszamy. Czekamy, aż galaretka zacznie trochę zastygać i dopiero wtedy wylewamy ją na ciasto. Nie może być gorąca.
- Wstawiamy ciasto do lodówki. Dość szybko zastyga, po godzinie czy dwóch powinno być już gotowe. Smacznego :)