Back
Featured image of post Sernik na zimno z rabarbarem

Sernik na zimno z rabarbarem

Jeśli lubicie kwaśne smaki, to jest ciasto dla Was. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ułożyć herbatniki na dno formy.
  • Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. Połączyć wszystkie składniki masy serowej (prócz żelatyny i wody) i zemleć je najlepiej w dużym blenderze na gładki krem. Dodać żelatynę i teraz trzeba już działać szybko, bo będzie zastygać. Wylać połowę kremu na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć drugą warstwę masy serowej i przykryć ją herbatnikami. Można część truskawek pokroić w plasterki i poukładać na herbatnikach.
  • Rabarbar podsmażamy na masełku, dodajemy cukier. Uważamy, aby kawałki były całe i aby nam się nie rozpadł. Przygotowujemy galaretkę w osobnym naczyniu. Jak już mamy miękki rabarbar, wrzucamy go do galaretki i mieszamy. Czekamy, aż galaretka zacznie trochę zastygać i dopiero wtedy wylewamy ją na ciasto. Nie może być gorąca.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki. Dość szybko zastyga, po godzinie czy dwóch powinno być już gotowe. Smacznego :)
Przepisy kulinarne