Składniki
- 1 kg schabu
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 60 gram sera camembert ((około pół opakowania))
- sól, świeżo mielony pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od zrobienia dziury w schabie. ;) Długi, najlepiej dość szeroki nóż wbijamy w środek mięsa (wzdłuż). Wbijamy nóż kilka razy, tak aby powstały otwór był jak największy.
- Kapary odcedzamy i wrzucamy do miseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser również kroimy w niezbyt drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i faszerujemy nimi schab. Otwór w mięsie nie musi być wypełniony farszem "po brzegi" bo jego nadmiar i tak wypłynie podczas pieczenia.
- Sztukę mięsa nacieramy olejem z suszonych pomidorów (ok 2-3 łyżek). Posypujemy sowicie solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w 175 st. C., a następnie przez 40 minut bez przykrycia w takiej samej temperaturze.