Back
Featured image of post Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem

Szybkie dania są dobre na co dzień, jednak w weekend, kiedy mamy troszkę więcej czasu na przygotowanie obiadku z chęcią gotuję/piekę coś konkretniejszego. :) Np. pieczony schabik z pysznym wnętrzem..;) Co prawda mój narzeczony "miał nadzieję na kotlety schabowe, kiedy zobaczył taką sztukę mięsa", ale kiedy spróbował mojego wypieku - od razu cofnął swoje słowa. ;))

Składniki

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od zrobienia dziury w schabie. ;) Długi, najlepiej dość szeroki nóż wbijamy w środek mięsa (wzdłuż). Wbijamy nóż kilka razy, tak aby powstały otwór był jak największy.
  • Kapary odcedzamy i wrzucamy do miseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser również kroimy w niezbyt drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i faszerujemy nimi schab. Otwór w mięsie nie musi być wypełniony farszem "po brzegi" bo jego nadmiar i tak wypłynie podczas pieczenia.
  • Sztukę mięsa nacieramy olejem z suszonych pomidorów (ok 2-3 łyżek). Posypujemy sowicie solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Pieczemy przez pół godziny pod przykryciem w 175 st. C., a następnie przez 40 minut bez przykrycia w takiej samej temperaturze.
Przepisy kulinarne