Składniki
- 0,80 kg schabu
- 200 gram suszonej żurawiny (firmy HELIO)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso umyć i oczyścić. Obsypać ze wszystkich stron solą i pieprzem. Małym nożem zrobić w mięsie otwory i powtykać w nie owoce żurawiny. Odłożyć do miski.
- Ok 15 dag żurawiny drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać musztardę francuską i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wlać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Schab obłożyć przygotowaną panierką i mocno docisną, aby nie odpadła w trakcie pieczenia.
- Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Podawać z ziemniaczkami i (w wersji Wielkanocnej) z sosem chrzanowym.
- Przepis podpatrzony na www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/