Składniki
- groszek w puszce
- kilka grzybków w occie (dałam pół słoika jak na dżem)
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 świeżego ogórka (długiego)
- 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy
- 1 paczka makaronu (koraliki lub dowolny drobniejszy)
- sól
- pieprz
- majonez
- krewetki
- 0,5 kg krewetek (obrać z ogonków)
- 1 papryczka chilli (dałam 3/4 (do smaku), posiekać)
- 3 ząbki czosnku (posiekać)
- natka pietruszki (łyżka, dwie)
- oliwa z oliwek
- szczypta ziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki)
- wino białe półwytrawne
Sposób przygotowania
- Ugotować makaron w wodzie z solą.
- Krewetki rozmrozić w wodzie, oberwać ogonki, osączyć na sitku. Posiekać papryczkę chilli i czosnek. Rozdrobnić kolendrę. Można dać świeżą, ale akurat nie miałam. Na patelnię wylać trochę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek, papryczkę i kolendrę. Po chwili dodać krewetki i podkręcić mocniej palnik. Jak już krewetki trochę przejdą przyprawami zalać odrobiną wina i dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Obniżyć moc palnika do normalnego. Co nieraz mieszać. Jak wino odparuje krewetki są gotowe.
- Pokroić w kosteczkę pozostałe warzywa i owoce. Przyprawić sałatkę solą i pieprzem. Wymieszać wszystko z majonezem. Smacznego!