Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 2-3 buraki
- 0,5 słoiczka cebulek marynowanych
- 0,5 czerwonej cebuli
- ogórek kiszony
- sok z cytryny
- koperek (lub natka pietruszki)
- ser kozi (lub feta)
- marynata
- 60 ml oleju
- 15 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Czosnek przecisnąć przez praskę, Imbir zetrzeć na tarce. Olej, ocet, miód czosnek, imbir połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
- Buraki ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w niedużą kostkę. Następnie wrzucić do marynaty i odstawić.
- Kaszę ugotować na sypko. Ostudzić. Dodać do kaszy buraki,pokrojonego ogórka, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, cebulki marynowane i pokrojony koperek lub natkę pietruszki. Doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać sałatkę kozim serem lub fetą.